IT proff aastal 2020

Tänapäeva IT profilt eeldatakse peale heade erialaste teadmiste ja oskuste veel hulka omadusi. Alljärgnevalt kirjeldangi, mis teeb minu arvates aastal 2020 IT alaste teadmistega inimesest professionaali.



Pidev enesetäiendamine

Elukestev õpe ei tohiks tänapäeval enam kellegi jaoks pelgalt sõnakõlksuks olla, ammugi mitte IT valdkonna inimeste jaoks. Tehnoloogiate arengu pöörase kiiruse juures peab IT proff hoidma kätt pulsil oma erialaga seotud uuendustel, aga võiks olla kursis ka IT-s puhuvate värskete tuultega laiemalt.


Suhtlemisoskus

Millegipärast levib mõnel pool endiselt arvamus, et tõsised IT inimesed on sellised, kes nohisevad kuskil nurgas üksi oma asja ajada. Ilmselt ulatuvad selle stereotüübi juured tänapäevase Interneti algusaega ja sealt kaugemalegi, kui keskmises majapidamises koduarvutit veel ei olnud. Nüüd aga kasutatakse kõikjal tööprotsesse automatiseerivaid IT lahendusi ning IT professionaalid peavad oskama ettevõtete ja kasutajate probleemidest aru saada ning neile lahendusi leida. Tüüpiliselt töötatakse tiimides, mistõttu peab IT proff töö laabumiseks oskama suhelda ka oma tiimikaaslastega.


Empaatiavõime

Eelmine punkt viib veel ühe äärmiselt olulise sotsiaalse oskuse juurde, milleks on empaatiavõime. IT proff peab oskama asetada ennast erinevat tüüpi kasutajate rolli - olgu neiks siis tippjuhid, koduperenaine või tädi Maali - ja näha asju nende vaatevinklist. Sama on tiimikaaslastega - ka nendega tuleb osata suhestuda.


Info otsimise oskus

Pole võimalik, et üks inimene teaks oma valdkonnast absoluutselt kõike, liiatigi tänapäeva muutuvas maailmas. IT profil peab olema hea guugeldamisoskus, et leida vastused ka kõigile neile küsimustele, millele ta ise vastata ei oska. Selle eelduseks on omakorda IT-st laiema pildi omamine, vajalike terminite ja muu sõnavara valdamine ning loomulikult inglise keele oskus, sest suur osa veebis peituvatest olulistest IT-alastest ressurssidest on just selles keeles.

Comments