IT juhtidest: Gates ja Jobs

Nagu kõikides teistes ettevõtetes, nii on ka IT valdkonnas väga erinevate omadustega juhtfiguure. Mõnele on edu toonud loovust toetav lähenemine, mõnele autokraatrik juhtimisttiil, mis toetub ainult juhi enda nägemusele. Leidub aga veel mitmeid teisi juhitüüpe. Käesolevas postituses käsitlen lähemalt IT-maailma kahe gigandi, Bill Gates'i ja Steve Jobs'i juhtimisstiile.



Bill Gates

Gates esindab ilmselt klassikalist juhti, kes aitas kaasa loovale õhkkonna tekkele ettevõttes ning kelle suhtumine oli sageli ka üsna autoritaarne. Gates palus oma töötajatel nende ideid regulaarselt talle esitleda. Talle oli omane sellistel kohtumistel sageli jutule vahele segada, tõstatades küsimusi esile toodud faktide ja eelduste kohta.

Samas kasutas Gates vastavalt olukorrale ka teisi juhtimisstiile ning kindlasti poleks ta nii edukaks saanud, kui ta oleks ettevõtet pidevalt ainult autokraatlikult juhtinud, sest see oleks andnud tõsise hoobi alluvate loovusele.

Üheks huvitavaks asjaoluks Gates'i juhtimisstiili juures on see, et ta innustas pigem töötajate individuaalset loovust kui meeskondade edukust. Ta andis alluvatele tagasisidet, kas nende ideedel on jumet ja suunas nende ideid selliselt, et nendest võiksid välja kasvade tõelised edulood. See tegi tema oma töötajate seas ülimalt usaldatuks ja austatuks, sest tänu ettevõtte varasemale edule uskusid nad, et ka nende ideedest võib kasvade välja midagi suurt.


Steve Jobs

Steve Jobs'i juhtimisstiil oli kahtlemata autokraatlikum kui Bill Gates' i oma. Ta kogus oma alluvatelt väga vähe ideid ning oli ise ettevõtte peamiseks arengumootoriks. Selline juhtimisstiil võib paljudele paista karm, kuid Jobs'i puhul see töötas. Läbi oma innovaatiliste ideede lõi Jobs ühe edukamatest IT ettevõtetes maailmas.

Jobs oli samuti tuntud kui julge riskidevõtja. Kuigi ta tegi oma karjääris ka mitmeid vigu, oskas ta neist alati kiiresti õppida, et oma ettevõtet kokkuvõttes edu poole suunata. Jobs oli ka väga loova loomuga inimene ning pidas oluliseks toodete disaini. Ta tahtis alati luua selliseid tooteid, mida ta ise oma peas ette kujutas. Üheks tema tuntud tsitaadiks on järgmine: "Inimesed ei tea, mida nad tahavad, kuni neile seda näidatakse".

Jobs'il oli ka eriline oskus panna inimesi tema toodetesse uskuma, sest ta oli tõeliselt motiveeriv kõnepidaja. See aitas tal samuti luua oma ettevõttes innovaatilise õhkkonna, kuigi ta tegi seda Gates'ist väga erinevalt.


Kasutatud allikad:

A. J. Agrawal. Jobs or Gates: Differences in Leadership.
K. Miller. 9 Bill Gates Leadership Style Traits, Skills and Qualities.
M. Gilliard. Leadership and Development.

Comments