Seesam, avane!

Sellenädalane blogipostitus on pühendatud puuetega inimestele mõeldud tehnoloogilistele tugilahendustele. Esineb mitmeid tänapäeval üldkasutatavaid tehnoloogilisi lahendusi, mis olid esialgu loodud puuetega inimeste elu lihtsamaks ja mugavamaks tegemiseks, kuid on hiljem osutunud populaarseks ja oluliseks ka teiste kasutajate seas. Järgnevalt tutvustan ühte lahendust, mis on eeskätt mõeldud amüotroofse lateraalskleroosi (ALS), seljaaju vigastuste, polüskleroosi ja muude halvatusprobleemidega inimeste aitamiseks.


Tegemist on rakendusega nimega Open Sesame! Äpi ajalugu ulatub tegelikult juba aastasse 2012. Arendaja Oded Ben Dov esines Iisraeli televisioonis, esitledes arvutimängu, mille mängimiseks piisab vaid oma pea liigutamisest. Peagi sai ta telefonikõne ühelt endiselt Iisraeli mereväe ülemalt, kes põdes tetrapleegiat (halvatus, mille tagajärjel kaotavad kere- ja jäsemelihased osaliselt või täielikult liikumisvõime). Ta tahtis teada, kas arendaja saaks teha nutitelefoni, mida tal oleks võimalik kasutada. Kahe aasta pärast oli selline telefon valmis.

Lahendusele pandi nimeks Sesame Phone. See kujutas endast Google Nexus 5 telefoni, mida oli muudetud selliselt, et seda oleks võimalik näo liigutamisega juhtida. Muuhulgas oli võimalik kasutada ekraanil libisevat kursorit ja avada rakendusi, sõnades "Open Sesame". Pea paigal hoides ilmusid ekraanile navigeerimisikoonid, millega oli võimalik klõpsata, lohistada, pühkida ja tagasi liikuda. Sisuliselt võimaldas telefon pealiigutustega teha kõike seda, mida n-ö tavakasutaja kätega teha saab. Tarkvaras oli aga ka mitmeid vigu, mis võisid telefoni kinni jooksutada.

Hetkel Sesame Phone telefoni kahjuks sellisel kujul enam edasi ei arendata. Ettevõtte veebilehelt võib lugeda, et nad üritasid teha oma lahendused kättesaadavaks ja kasutuskõlblikuks miljonite inimeste jaoks, kuid ei suutnud selle ambitsiooni täitmiseks välja töötada sobivat ärimudelit. Ettevõte tegevus lõpetati eelmise aasta lõpus. Loodud tehnoloogia on veebilehel aga tehtud kõigile tasuta kättesaadavaks. Viimastel aastatel tegeles ettevõte oma lahenduste pakendamisega eraldi rakendustesse, et kasutajad ei peaks ostma eraldi seadet, millele on vastav tehnoloogia sisse ehitatud. Nüüd saabki Android, Windows või iOS seadmetesse paigaldada äpi, mis võimaldab telefoni või arvutit pealiigustustega ja ilma lisariistvarata juhtida.

Kahtlemata on tegemist paljude inimeste jaoks olulise lahendusega, mis annaks neile võimaluse kasutada iseseisvalt nutitelefone ja arvuteid sellisel moel, nagu seda teevad kõik teised inimesed. Just teistest inimestest sõltumine ongi halvatusega inimeste jaoks üks suurimaid väljakutseid ja takistusi.


Kasutatud allikad:

Sesame Enable.
Wired - A Touch-Free Smartphone the Disabled Can Control With Their Heads.
Vikipeedia - Tetrapleegia.

Comments